Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részletes szöveges értékelés - Jobbik 2014

E-mail Nyomtatás PDF

A Jobbik is kettest kapott

Kettest kapott a Fideszt jobbról kihívó formáció. 2,2-es összesített osztályzata csupán árnyalatnyit jobb az MSzP-énél. Ez a jegy nem csak az Együtténél, a DK-énál és az LMP-énél, hanem saját 2010-es osztályzatánál (2,5) is rosszabb a Mit ígérnek? csapata szerint. Sok világos részletígéret mellett nagy horderejű területekről nem ír a párt és olyan nagyszabású ígéretei mellé, mint az EU-ból való kilépés, nem teszi oda, mivel járnak majd.

A Jobbik az MSzP-hez hasonló részpontszámokkal kapott hozzá hasonló osztályzatot. Miért?

Célzottság: 2,4 Erre a kategóriára a párt az MSzP-vel megegyező osztályzatra érdemesült. Néhány világos prioritás van a programban: munka mindenkinek, rend, tiszta közélet. Azonban nehezen megfogható, nagyobb ívű elképzelések keverednek egyes részterületekre adott konkrét és többnyire koherens fejlesztési elképzelésekkel. A tervezett intézkedések adott esetben egészen kis jelentőségű részterületekre vonatkoznak (pl. a tűzifa áfájának csökkentése), míg más, fontos területek (pl. igazságszolgáltatás működésének javítása) szinte teljesen kimaradnak,

A Jobbiknál érdemes kiemelnünk azt is, hogy bár ez a párt sem lóg ki a sorból abban a tekintetben, hogy az alkotmányos rendszer átalakításának célját zászlajára tűzi – úgy tűnik, ebben a kérdésben konszenzus uralkodik az ellenzék berkein belül, bár a változások léptékét illetően vérmérséklettől függően akadnak eltérések – azonban nem a máshol vagy idehaza korábban már működőképesnek bizonyult megoldások átvételét/visszaállítását helyezi kilátásba, hanem közjogilag értelmezhetetlen illúziókat kever a hatalom további centralizációjának illetve az egyéni szabadság csorbulásának irányába mutató elemekkel. Így például a hatalom további centralizációjának irányába mutat a köztársasági elnöki hatáskör növelése, amely egyúttal ellentmondásban áll a miniszteri felelősség megerősítésének céljával, hiszen ez utóbbi a közjogi rendszer parlamentáris vonásait erősítené. A program a szabadságjogok szempontjából sem kecsegtet sok jóval, hiszen kilátásba helyezi az igazságszolgáltatási rendszer fegyelmezési célú használatát, amelyből a tisztességes eljáráshoz való jog csorbulása közvetlenül kiolvasható (s egyúttal a jogbiztonság és a hatalommegosztás szempontjából is aggályos). Egyúttal elveti az esélyegyenlőséget elősegítő intézkedéseket, azaz a „pozitív diszkriminációt” is, holott a születéssel szerzett hátrányok kiküszöbölése nem más, mint az egyenlőség megvalósítása, vagyis a diszkriminációtilalomnak, mint alapvető jognak az érvényre juttatása.

A Jobbik ígéreteinek megalapozottsága (1,8) is problematikus és azok költségvetési hatásai és időzítése is hiányzik vagy óriási kockázatokat rejt. Az ígéretek összességében a hiányt 1-2000 Mrd Ft-os nagyságrendben emelnék meg. A nagy hiánynövelő ígéretek közé tartoznak az infrastruktúra-fejlesztő projektek (duzzasztók, vízerőművek, Duna-Tisza csatorna, szénerőművek, utak és iparvágányok építése), a szelektív, de komoly ÁFA-csökkentés, a közművek visszavásárlása és kapacitásbővítése, a 200 Mrd Ft-os rezsialap, a béremelés a közszférában, a csendőrség felállítása és a honvédelmi kiadások jelentős megemelése a GDP arányában. A párt komoly, 5-700 Mrd Ft-os megtakarítást vár az államadósság kikényszerített elengedéséből, ami illúzió. És főleg: a Jobbik programja elhallgatja, milyen hatások várhatóak az államcsődtől, vagy az EU-ból való kilépéstől nemzetközi tapasztalatok alapján.

A legjobb részpontszámot (2,4) ez a párt is a programja számonkérhetőségére kapta: Több pontban is viszonylag világos, mit kell elvárnunk, de néhány olyan nagy horderejű lépésnél, mint az államadósság átütemezése vagy az EU-ból való kilépés, óriásiak a kérdőjelek.

Módosítás dátuma: 2014. március 29. szombat, 10:52  

RSS

Mit igérnek?
Mit igérnek?