Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Módszertan 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Az ígéreteket két szinten értékeljük

(1) a kampány fókusza: mennyire szól a fontos témákról
(2) az ígéretek megalapozottsága: a javasolt megoldások összhangban vannak-e egymással és a deklarált célokkal és kivitelezhetők-e

1 Célzottság - miről beszélnek?

A fontos témákat úgy jelöltük ki, hogy egy általunk összeállított 28 elemű (2010-ben 27 elemű volt) elküldtünk a véleményformáló értelmiség 42 (2010-ben 41) jeles képviselőjének, arra kérve őket, hogy jelöljék meg, ezek közül melyek a legégetőbb kérdések ma Magyarországon. Kérdőívünket 18 (anno 20) felkért külső szakértő töltötte ki, a Mitígérnek stáb ezúttal nem vett részt ebben. Ezután az általuk legfontosabbnak ítélt kérdések említését és az ezekre adott megoldásokat figyeljük a pártok kampányában. 2010-ben az EU parlamenti választásokon öt százalék feletti eredményt elért pártokat értékeltük, de 2014-ben ez a kiválasztási mód nem volt lehetséges. Ehelyett azokat a pártokat nézzük, amelyeknek a jelenlegi Parlamentben is van legalább egy képviselője (akkor is, ha nem alkotnak önálló frakciót).

A felkért ítészek:

Ámon Ada, Baksa Roland, Barabás Gyula, Bod Péter Ákos, Bojár Gábor, Bogsch Erik, Brückner Gergely, Chikán Attila, Ferge Zsuzsa, Hamecz István, Holtzer Péter, Jaksity György, Jakupcsek Gabriella, Kaderják Péter, Kapronczai Stefánia, Király Júlia, Kiss János, Kopits György, Körösényi András, Lánczi András, Lelkes Orsolya, Ludassy Mária, John Lukács, Martin József, Mellár Tamás, Mong Attila, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Orbán Krisztián, Örkény Antal, Pete Péter, Raffay Ernő, Simor András, Sólyom László, Stumpf István, Szalai Ákos, Szalai Júlia, Tóth István György, Tölgyessy Péter, Török Gábor, Várszegi Asztrik, Voszka Éva és Varró László.

A válaszolók:

Ámon Ada, Bojár Gábor, Chikán Attila, Ferge Zsuzsa, Holtzer Péter, Kapronczay Stefánia, Lelkes Orsolya, Ludassy Mária, Martin József Péter, Nagy Zoltán, Pete Péter, Szalai Ákos, Szalai Júlia, Török Gábor és négy anonim válaszoló.

2 A pártprogramok és az ígéretek megalapozottsága

A pártprogramok és az ígéretek megalapozottságát egy előre összeállított szempontsor alapján ítéljük meg, a módszer és a szempontok ugyanazok, mint 2010-ben. Arra törekszünk, hogy minden ígéretet legalább két tag értékeljen, hogy személyes szimpátiáink hatását amennyire lehet, kiiktassuk.

értékelési módszer részletes leírása pártprogramok értékelőlapja

A pártok összes megnyilvánulását nem tudjuk vizsgálni - ehhez sokkal több időre, vagy sokkal több tagra lenne szükség. Az értékelésben csak a megjelent programokat vesszük figyelembe.

A költségvetési hatások kiszámítását 2014-ben egy párhuzamosan indított kezdeményezésre hagyjuk: ennek eredményei a Mit választunk? oldalain olvashatók.

Módosítás dátuma: 2014. március 13. csütörtök, 21:47