Mit ígérnek?

• A betűméret csökkentése

Közlemény: Együtt-PM színvonalas, Fidesz nem értékelhető

E-mail Nyomtatás PDF

Az Együtt-PM programja a legszínvonalasabb, a Fidesz nem értékelhető – elkészült a Mit ígérnek? értékelése

A Fidesz-KDNP nem tett közzé választási programot, az MSZP programja 2,1 ponttal majdnem bukásra áll, a Jobbiké sem sokkal jobb (2,2 pont), az LMP programja gyenge közepest (2,5), a DK hármas alát (2,9), míg az Együtt-PM négyes alát kapott.

Mit jelent mindez a választó számára? Mint már többször leírtuk, a pontszámok semmiképp sem jelentenek javasolt rangsort, hiszen az egyes pártok különböző ideológiák, különböző célok köré írtak (vagy nem írtak) programot.

A Mit ígérnek önkéntesei számaik mellé a következő értelmezést ajánlják a még bizonytalan szavazónak.

A legmagasabb kiosztott osztályzat is csak négyes volt: van még hova fejlődni. Más szóval: idén sem mondhatjuk el egyik pártról sem, hogy programjában megadja az ebben a műfajban joggal elvárható információk teljes vagy közel teljes körét.

Az Együtt-PM és (jóval kisebb mértékben) a DK potenciális szavazói mindazonáltal valódi haszonnal forgathatják e két párt programját: azokból valódi, többé-kevésbé célzott, strukturált, valamennyire megalapozott és számonkérhető képet kapnak arról, mire adják a szavazatukat. Garancia nincs, de ha szavazatukkal e két párt valamelyikét valóban hatalomra segítik, 2018-ban lesz válaszuk arra, azt kapták-e tőlük, amit pártjuk ígért nekik.

Az LMP és különösen az MSzP és a Jobbik esetén potenciális szavazójuk rosszabb helyzetben van: e pártok programja inkább csak irányokat és hangulatokat, mint sem konkrét, valóban végrehajtható, megalapozott és számonkérhető intézkedések hálóját nyújtja potenciális támogatóiknak, nekik ezzel kell megelégedniük, ha e három párt valamelyikére szavaznak.

Külön eset a Fidesz-KDNP, amely párt nem tekinti kötelező kűrnek még egy még oly alacsony információtartalmú program megírását sem: teljesen vakon, bármiféle explicit ígéretek nélkül kéri a rá szavazók bizalmát.

Ez a Mit ígérnek? csapata szerint azért különösen aggályos, mert a képviseleti demokrácia alapja a megválasztott képviselők számonkérhetősége, így tud megvalósulni a közhatalom gyakorlói és a felhatalmazó nép közötti visszacsatolás mechanizmusa. A Fidesz-KDNP programnélküliségével a reprezentatív kormányzásnak ezt a sarokkövét veszi semmibe.

Nehéz helyzetben van az is, aki a „Kormányváltás” lista jelöltjére való szavazást fontolgatja. Szemben az LMP-vel vagy a Jobbikkal, a szavazatot kérő ernyőszervezetnek nincs közös írásos dokumentuma, míg a résztvevő pártok közül háromnak (MSzP, DK, Együtt-PM) a Mit ígérnek? szerint szélsőségesen különböző minőségű a programja. Amikor tehát a szavazó eldönti, leszavazzon-e rájuk, arról is döntenie kell, az MSzP kettesre, a DK hármasra vagy az Együtt-PM négyesre értékelt programjának vagy azok milyen kombinációjának felelteti meg a közös listától várható közpolitikát.

A döntés így is nehéz, de reméljük, munkánkkal sikerült egy lépéssel megalapozottabbá tenni azt. Köszönjük az önkéntes munkánkhoz nyújtott anyagi támogatást, ajánljuk az Olvasó figyelmébe a programígéretek költségvetési hatásait egyenként elemző Mit Választunk? projektet és biztatjuk a szavazókat és a sajtót: a hátralevő néhány napban igyekezzenek minél több, minél részletesebb, minél konkrétabb információt kisajtolni a pártokból arról, mire is készülnek voltaképpen, és végső döntésüket ennek fényében hozzák meg.

Mit ígérnek? kezdeményezés