Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részletes szöveges értékelés - Együtt-PM 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Együtt-PM: négyes alá

Az összes vizsgált pártprogram (2010-es és 2014-es) közül az Együtt-PM 3,7-es átlagosztályzata a legmagasabb. A csapat elemzése szerint idén e párt szavazói kapják a leghasználhatóbb információt arról, mire is készül voltaképpen a pártjuk, ha győz.

A program célzottságára négyest (4,0) kapott a párt: az "Előszó a programhoz" c. fejezetben összefoglalták a jövőképet, a kulcsterületreket (értékelőink szerint ebből itt is több van a valóban prioritásként kezelendőknél) és a fontosabb, kapcsolódó intézkedéseket. A „pillérek” (Te szavad, Te munkád, stb) elején a szöveg meghatároz konkrét célokat/indikátorokat, habár ez nem minden intézkedéshez történik meg a dokumentumban. A fontosnak ítélt területek mindegyikéről érdemben esik szó.

Bajnaiék programjának megalapozottságára viszont már csak erős hármast (3,3) adott a Mit ígérnek? civil osztályozókonferenciája. Örülünk, hogy leíratott, hogy "az Együtt–PM [...] minden egyes, a polgároknak tett választási, illetve kormányzati javaslata mellé kiadás-bevételi háttérszámításokat készített", de amíg ezeket nem teszik az érdeklődők számára – ha nem is a program részeként, legalább az interneten – megismerhetővé, bemondásra kell elhinnünk a tisztességesen az intézkedésekhez biggyesztett költségvonzatokat. A beavatkozások várható időbeli lefutására is történik itt-ott utalás, de ezek jellemzően nem egyes intézkedésekre, hanem csak nagy közpolitikai csomagokra vonatkoznak. A program mellékletét képező táblázatok csak a hiánynövelő ígéretek töredékét, de az összes hiánycsökkentő lépést tartalmazzák. A hiánycsökkentő lépésekből adódó megtakarításokat nagyrészt más területekre csoportosítják át – tehát nem okoznak végső soron hiánycsökkentést –, más esetekben az adott kiadási tétel nem is változik érdemben, csak nem teljes egészében a költségvetésből finanszírozná a párt, hanem EU-támogatásból. Az ígéretek összességében a hiányt 500-1000 Mrd Ft-os nagyságrendben emelnék meg: a részleteket itt is testvérprogramunk honlapján lehet átnyálazni.

Végül, a program számonkérhetőségre gyenge négyest (3,8) kapott a párt. Legtöbb esetben a főbb célok, ha nem is az egyes intézkedések eléggé számszerűsítettek ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, történik-e velük kapcsolatban haladás.

Módosítás dátuma: 2014. március 29. szombat, 15:09  

RSS

Mit igérnek?
Mit igérnek?