Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részletes szöveges értékelés - LMP 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Az LMP osztályzata közelebb van a ketteshez, mint a hármashoz

Az LMP összesített osztályzata (2,49) még mindig csak elégséges. Az ő programjukat a Mit ígérnek? kezdeményezés négy éve hivatalosan nem értékelte, de a zöldek programja idén lemaradt a volt párttársaikból alakult PM-hez és a DK-hoz képest egyaránt.

A zöld párt programjának célzottsága (3,0) az eddig bemutatottaknál jobb: világos, bár jórészt elvi szintű jövőképet ismerünk meg, és a roma népesség integrációja és a közoktatás esélyegyenlőséget romboló állapota kivételével – mely területek a megkérdezett véleményformálók szerint kulcsfontosságúak, de melyeken alig kínál valamit potenciális szavazóinak az LMP – a fontos területekkel kapcsolatban is ígér az LMP intézkedéseket.

Az LMP programjának megalapozottsága azonban gyenge (2,0), ha ígéretei nincsenek is ellentmondásban egymással, a költségvetési hatásaikat és tervezett időzítésüket alig ismerjük meg. Az LMP azonban nem ígér széleskörű pénzosztogatást, jellemzően a hatékonyságot és a kiadások célzottságát javító átcsoportosításokat tervez a hiánynövelő kiadások helyett. Egy jelentős kivétel van, az LMP az oktatási célú kiadásokat másfél-kétszeresére ígéri emelni, amely önmagában 1000-2000 Mrd Ft-os nagyságrendű hiánynövekedést okozna. A részletes intézkedési javaslatokból nem is látszik, hol költene el ennyi pénzt a párt. Az oktatást leszámítva a többi területen néhány száz milliárd forintos hiánynövekedést okozhat a program megvalósítása.

Nem sokkal jobb programjuk számonkérhetősége sem (2,6): kevés intézkedés van a számok nyelvén is megfogalmazva és olyan formában bemutatva, hogy ciklus közben követni lehessen: dolgozik-e rajtuk a gondolatmenet kedvéért kormányra kerülőnek tételezett LMP. Különösen furcsa ez a zöld programok – a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, a környezetvédelem, az energiapolitika illetve a közlekedés – esetében.

 

Módosítás dátuma: 2014. március 29. szombat, 15:09  

RSS

Mit igérnek?
Mit igérnek?