Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részletes szöveges értékelés - DK 2014

E-mail Nyomtatás PDF

A DK programja: közepes

A DK 2,9-es összesített osztályzatával iskolai bizonyítványukban tiniként a valaha jó tanuló civil értékelők nem büszkélkedtek volna otthon, de a vizsgált programok közül ezzel az eredménnyel a Demokratikus Koalíció a dobogó második fokára lépett: idén csak az Együtt-PM kapott náluk magasabb osztályzatot.

Gyurcsány Ferencék programjának célzottsága (3,6) viszonylag jó: világos, bár jórészt elvi szintű jövőképet ismerünk meg, és a fontos társadalmi kérdések szinte mindegyikével kapcsolatban kapunk politikai ajánlatot; az anyagból látszik, hogy az összeállítói tudják, mindent nem lehet ígérni, szükség van prioritásokra (melyekből az értékelők szerint a végrehajthatónál még mindig több van az anyagban). Ezek illeszkednek a megfogalmazott jövőképhez.

Megalapozottsága viszont csak gyenge közepes (2,5): számos intézkedésnél megjelenik a költségvetési hatás, de koránt sem mindenhol, és ahol megjelenik, többnyire ott sem számszerűsített, csak az iránya van jelölve. Hasonlóan az alkotmányos restitúciót célzó intézkedéscsomag sem számol a kritikus tömegű át/visszalakítás által minden bizonnyal megjelenő jogbizonytalanság fenyegetésével. Ami a várható menetrendet illet, az anyag itt-ott említi, hogy amit ígér, nem megy azonnal, de nem mindenütt, és ezen a szinten meg is áll.

Ugyancsak közepest (2,8) adtak a tesztolvasók a program számonkérhetőségére. Számos ígéretet találtak, melynek teljesülte könnyen megítélhető, de olyan is akad bőven, ahol a az ígéret gondosan „el van kenve” (pl. „szélesíteni kell a a cigányok hozzáférését a minőségi koragyermekkori neveléshez és gondozáshoz” – ezt, így akár egy apró óvodai bezzegprojekttel is ki lehet pipálni). Általában a javasolt intézkedések jól definiált célokhoz vannak kötve, de rendszerint nincsenek számszerűsítve, sem a tervezett időtáv nincs belőve.

 

Módosítás dátuma: 2014. március 29. szombat, 12:17  

RSS

Mit igérnek?
Mit igérnek?