Mit ígérnek?

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Részletes szöveges értékelés - MSZP 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Épp, hogy nem bukott meg az MSZP programja

Akárcsak négy éve, idén is kettest (pontosan: 2,1-et) adott a baloldali kormányváltó konglomerátum legerősebb pártja, az MSZP választási programjára a Mit ígérnek? csapata. Az akkor hatalomnak épp búcsút intő, most legnagyobb baloldali ellenzéki pártnak az elemzők szerint jövőképe hézagos, elmosódott, ígéreteinek mintegy fele pontatlan, nehezen számonkérhető és a program összességében valószínűleg teljesíthetetlenül költséges, illetve nagyon komoly költségvetési megszorításokat (kiadáscsökkentést vagy adóemelést) tesz szükségessé más területeken.

Majdnem megbukott, de mindenképpen rosszul teljesített az MSZP a Mit ígérnek? vizsgáján, a választási program értékelő civil kezdeményezés ugyanis 2,1-re, tehát kettesre osztályozta a párt programját. Ezzel a párt nem csak listabeli társainál: a DK_nál, az Együtt-PM-nél, hanem az LMP-nél, sőt, egy árnyalatnyira még a Jobbiknál is gyengébb jegyet kapott. Az MSzP-nél csak a Fidesz-KDNP kapott rosszabb osztályzatot, egy kerek nullát, hiszen ők semmiféle írott program mellett nem kötelezték el magukat. Lássuk, miért gondolják az elemzők, hogy az MSzP elveivel szimpatizálóknak csalódást kell okozzon a programja?

Célzottság: 2,4 Az MSzP jövőképe: mindenkinek jobb lesz. Részcéljai között nincsenek világos prioritások felállítva, azok közül csak kevés van számszerűsítve, pláne megindokolva. A véleményformálók által legfontosabbnak rangsorolt társadalmi problémák közül különösen fájdalmas volt, hogy a cigánysággal kapcsolatos társadalmi problémákra alig kínál a program értékelhető megoldást. Egy sor területen (pl. közoktatás és szakképzés, egészségügy, vidékfejlesztés) a színvonal növeléséhez nincsenek konkrét intézkedések, csupán a több pénz ígérete.

Még kevésbé találták az elemzők az MSzP programját kellően megalapozottnak – itt a párt épp hogy elkerülte a bukást (1,6): rengeteg egyenlegrontó, együtt megvalósíthatatlan ígéret és néhány azonnalra tett ígéret mellett rengeteg olyan, melyhez a program szerzői egyszerűen nem rendeltek határidőt. Az ígéretek összességében a hiányt 1000 Mrd Ft-os nagyságrendben emelnék meg. A legnagyobb hiánynövelő tételek az adó- és járulékcsökkentések, a bölcsődei, óvodai és kollégiumi helyek bővítése, tornaterem-, út- és lakásépítési program, a GDP-arányos egészségügyi kiadások érdemi növelése. Minderről bővebben testvérprojektünk, a Mit választunk anyagából tájékozódhat.

A legjobb részpontszámot (2,5) a számonkérhetőségre kapta a párt: meg tudjuk-e mondani milyen időtávon, milyen mechanizmusok révén mit akar elérni? Ha hatalomra kerülnek a szocialisták, 2018-ban a programot böngészve meg tudjuk-e egyértelműen mondani egyáltalán, teljesültek-e az ígéreteik? A civil értékelők még erre az utóbbi kérdésre is csak az ígéretek kb. felénél tudtak jó szívvel igennel válaszolni.

 

Módosítás dátuma: 2014. március 29. szombat, 12:17  

RSS

Mit igérnek?
Mit igérnek?